liber la educatie

9. De vorbă cu Gáspár György despre naștere

4 Aprilie 2017
Accesări: 2.392

În episodul 9 al serialului educațional despre psihologia nașterii "De vorbâ cu Gáspár György despre naștere" vorbim despre impactul abuzurilor verbale din partea cadrelor medicale.

Personalul care asistă la naștere ar trebui să știe că există femei care în momentul în care se lasă în totalitate duse de valul contracțiilor este posibil să aibe comportamente un pic ieșite din comun, greu acceptate de societatea civilizată actuală. Dacă știu că de fapt asta înseamnă să ai neocortexul în repaos, deci să beneficiezi de activitatea intensă a creierului arhaic care permite ca NAȘTEREA SĂ SE ÎNTÂMPLE fără probleme, probabil nimeni nu i-ar mai spune gravidei să tacă, ci ar fi chiar mulțumiți că nu mai durează mult și minunea se va întâmpla.

Moașele și medicii cu experienta știu că acesta este momentul în care nu trebuie să se ia decizii. Mămica va urla spunând că nu mai poate, că vrea epidurală, că vrea cezariană, dar cel mai important este că știm că de fapt este semnul edificativ al apropierii nașterii. Însăși mămica dacă știe aceste lucruri, deși va cere ajutor în orice formă, o va face râzănd pentru că știe că de fapt nu are nevoie decât de un pic de timp și bebelușul va veni pe lume.

“… sunt foarte multe cuvinte care nu sunt gândite la momentul când le-am verbalizat. Sunt foarte multe cuvinte care sunt transmise cu foarte multă furie, cu foarte multă agresivitate, și evident că sunt percepute din plin de viitoarea mămică, de femeia care este într-o vulnerabilitate maximă, și merită să ne întrebăm oare de ce se implică cadrele medicale în astfel de comportamente? Și cred că de cele mai multe ori e vorba că așa am învățat că funcționează lucrurile, și că încercăm să-i motivăm pe oameni într-o manieră negativă. Asta se întâmplă și la școală, dacă îl vei amenința pe copil destul de mult, ai impresia că el va învăța, și probabil că va învăța, însă nu pentru că descoperă plăcerea studiului, ci pentru că le este foarte teamă. …”

Toate episoadele sunt centralizate aici.

Informarea corectă este crucială!

Lion Mentor Association

 

comanda dvd